Accessibility: wat is het en waarom is het belangrijk? - Eaglescience
  • 18 maart 2020

Accessibility: wat is het en waarom is het belangrijk?

Accessibility: wat is het en waarom is het belangrijk?

Accessibility: wat is het en waarom is het belangrijk? 1024 823 Eaglescience

Door: Erle

Als ik zeg dat het internet een belangrijke rol speelt in ons leven, maak ik een behoorlijk understatement. We gebruiken websites en apps voor nagenoeg alles: eten bestellen, contact houden met vrienden, financiële transacties doen, (fake) nieuws lezen, video’s van schattige kittens bekijken, etcetera etcetera.

Maar wat als je blind bent? Of door een ongeluk of ziekte je handen niet meer kunt bewegen? Of, iets waar voor meer mensen aan te relateren valt, wat als je kleurenblind bent en daardoor bijvoorbeeld het onderscheid tussen verschillend gekleurde knoppen op een website niet goed kunt zien? Of, nog dichter bij huis, wat als je een app wilt gebruiken maar het scherm is niet goed te zien door de zon, of je draagt een kind op je arm en hebt minder handen om je telefoon mee te navigeren?

Wat is accessibility?

‘Accessibility’ is binnen software development de term waarmee wordt aangeduid hoe gebruiksvriendelijk een applicatie is, voor iedereen – ook voor mensen met een visuele, auditieve, cognitieve, motorische, situationele, of andersoortige beperking. Accessibility is een begrip sinds de vroege dagen van het web: Tim Berners-Lee, een van de grondleggers van het internet, zei in 1997: “The power of the Web is in its universality. Access by everyone regardless of disability is an essential aspect.” Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat accessibility niet alleen gaat over mensen die standaard als ‘gehandicapt’ worden beschouwd – het gaat over prettig gebruik van applicaties voor iedereen, ook in minder ideale situaties.

Assistive technology

Apparatuur die een handje helpt om applicaties beter te kunnen gebruiken, staat bekend als assistive technology. Een voorbeeld van assistive technology dat je hoogstwaarschijnlijk kent en misschien gebruikt, is de voice assistant. Een andere technologie die misschien ook een bel doet rinkelen is de screen reader, die de inhoud van een website voorleest. Maar er is nog veel meer: braille keyboards, sip-and-puff apparaten, en allerlei screen magnificaction software en extensies voor efficiëntere navigatie met een toetsenbord.

‘Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat accessibility niet alleen gaat over mensen die standaard als ‘gehandicapt’ worden beschouwd (..)’

Voor vrijwel alle assistive technologies is één ding cruciaal om het gebruik van een applicatie te kunnen faciliteren: nette frontend code. Wanneer je HTML niet goed op orde is, is dit misschien niet zichtbaar voor een gebruiker die zonder problemen met een muis navigeert. Maar het kan funest zijn voor gebruikers die niet die luxe hebben, en ineens niet met hun keyboard door je menu heen kunnen tabben. Goed kleurgebruik is ook een belangrijk aandachtspunt: wanneer je rode tekst op een groene achtergrond gebruikt, past dat volgens jou misschien perfect in het design van je app – maar onze collega Bas is er minder gelukkig mee.

Hoe werk jij met assistive technology?

Wil je zelf een keer ervaren hoe het is om met assistive technology te werken? Je Mac heeft een ingebouwde screenreader, VoiceOver, die makkelijk via je Accessibility settings (ja, die bestaan!) aan te zetten is. Werk je met Windows, dan kun je de NVDA screenreader installeren. Voor een echte uitdaging probeer je het web geblinddoekt te navigeren. Wil je weten hoe toegankelijk een website is zonder zelf full Daredevil te gaan? Er bestaan verscheidene Chrome extensies die visualiseren waar mogelijke, of heel zekere, accessibility “don’ts” voorkomen op een site. Zoek bijvoorbeeld naar WAVE, Total Validator, of voor de developers onder ons, naar aXe. En ben je nieuwsgierig hoe een site eruit ziet voor kleurenblinden? Gebruik bijvoorbeeld de WCAG Color Contrast Checker, waarin je verschillende soorten kleurenblindheid kan instellen. Of vraag het aan onze collega Bas ;).