In 5 punten een code review uitgelegd. - Eaglescience
 • 12 juni 2020

In 5 punten een code review uitgelegd.

In 5 punten een code review uitgelegd.

In 5 punten een code review uitgelegd. 1000 1000 Eaglescience

Inleiding

Een goed uitgevoerde code review kan helpen de code van jouw software te verbeteren. Een code review gedaan door een externe partij brengt verborgen risico’s en kwetsbaarheden aan het licht. Hierdoor kan je de kwaliteit en levensduur van de software verhogen en bovendien is kwalitatief betere software ook efficiënter te onderhouden.

Eaglescience Software heeft al meer dan tien jaar (!) ervaring met het bouwen van complexe software, en weet daardoor heel goed wat wel en niet werkt in software. Onze ervaring, expertise en het gebruik van specialistische technieken maakt ons de juiste partij voor het uitvoeren van code reviews.

Ook nieuwsgierig naar alle mogelijkheden van een code review binnen jouw bedrijf? Lees snel verder!

1. Wat houdt een code review precies in?

Een code review is vergelijkbaar met het reviewproces in de wetenschap. Als iemand een product af heeft komt er iemand anders checken of alles goed is gegaan. In het geval van reeds ontwikkelde code zal een andere software developer de code nalopen en onder andere kijken naar de volgende aspecten:

 • Zijn er fouten gemaakt in de code?
 • Is de code grondig (genoeg) getest
 • Is de kwaliteit van de code voldoende?
 • Voldoet de code aan alle eisen rondom functionaliteit en kwaliteit van de opdrachtgever?
 • Is de code goed te onderhouden? (bijv. scheiding van verantwoordelijkheden)
 • Is de code zo geschreven dat deze gemakkelijk overdraagbaar is?
 • Zit er technische schuld (technical dept) in de code?
 • Wordt er gebruik gemaakt van nieuwe technieken en solide concepten?

Op al deze punten (en meer) kan de code review worden uitgevoerd.  Dit wordt vooraf bepaald aan de hand van de doelstellingen van de review en van de software.

2. Wat is het nut van een code review?

Tijdens een code review komen meerdere (externe) developers samen en leggen al hun kennis bij elkaar. Zo ontstaan er samen allerlei nieuwe inzichten, die een enkele developer niet had kunnen bedenken.

Een code review is zeer nuttig voor bedrijven die zelf over weinig kennis beschikken van softwareontwikkeling, bijvoorbeeld bij het outsourcen van een project. Echter de onafhankelijkheid en frisse blik van de partij die de code review uitvoert kan ook voor ervaren softwarebedrijven veel opleveren. In veel gevallen helpt het simpelweg dat de gezamenlijke ontwikkelgeschiedenis van de klant en de oorspronkelijke ontwikkelgeschiedenis niet ‘in de weg’ zitten.

In geval van een MVP (Minimum Viable Product) is een code review zeer nuttig om te kijken of er productwaardige code is gemaakt, die schaalbaar is tot volwaardig product. Hierdoor wordt er nooit software ontwikkeld die achteraf niet nuttig blijkt te zijn.

3. Wanneer laat ik een code review uitvoeren?

Een code review kan eigenlijk op elk moment in het development proces uitgevoerd worden. Vaak wordt het in een latere fase gedaan, voordat de code in productie wordt genomen. Zo kunnen de laatste puntjes op de i worden gezet.

Soms wordt ervoor gekozen om de review eerder in het proces te doen, bijvoorbeeld in de ontwerpfase. Op dit moment in de ontwikkelfase kunnen de bedachte concepten nog een keer nagelopen worden, om zo alleen het allerbeste concept uit te kiezen om door te ontwikkelen. Hiermee zet je de ontwikkeltijd zo efficiënt mogelijk in.

Ook kan Eaglescience een second-opinion geven bij uitwerken van een fix voor een issue of bij een offerte voor een nieuwe functionaliteit.

4. Hoe verloopt een code review?

Een code review door ons uitgevoerd gebeurt meestal in 3 stappen:.  

 1. Developers lopen door de code heen. 
 2. De code wordt op verschillende punten beoordeeld.  
 3. We presenteren de resultaten en aanbevelingen. 

De aanbevelingen kunnen door de eigen developers worden opgepakt of kunnen ook door Eaglescience Software worden doorgevoerd.

5. Waarom is Eaglescience Software de beste partij om een code review uit te voeren?

Eaglescience Software heeft al vele jaren ervaring met het bouwen van software en een volledige code review is al die jaren al een standaard onderdeel van ons software development proces. Onze developers hebben dus al heel wat code reviews op hun naam staan, en zijn daarom zeer gekwalificeerd om voor jouw bedrijf een waardevol rapport te maken.

Wil jij ook de kwaliteit van jouw software vergroten? Neem dan nu contact op met Eaglescience Software!