Code Review - Eaglescience

Code review laten doen

Weet jij hoe veilig en toekomstbestendig jouw software is?

Software is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, wat een sterke afhankelijkheid met zich meebrengt. Daarom is het extra belangrijk dat de software die gebruikt wordt, van grote kwaliteit is en mee kan groeien met het bedrijf. Wij helpen je graag erachter te komen wat de kwaliteit is van jouw product.

Situaties waarin een code review van waarde kan zijn:

  • Product dat werkt met privacygevoelige informatie en waarbij veiligheid voorop staat;
  • Performance issues;
  • Onverklaarbare bugs in je systeem;
  • Schaalbaarheid issues.

Onze aanpak

Als second opinion

Een code review kan goed van pas komen bij het ontbreken van specialistische kennis van software en het gebruik van een softwareproduct ontwikkeld door een externe partij. Daarom kan het prettig zijn een ‘second opinion’ aan te vragen zodat jij zeker bent van een goed werkend product en er geen verassingen uit de hoge hoed komen.

Voor iedereen en wanneer het jou uitkomt

Ongeacht het domein waarin je werkt of in welke fase je je bevindt: wij kunnen je helpen. Van ontwerpfase tot volwaardig product: een code review kan op ieder moment binnen het ontwikkelproces plaatsvinden, zodat er nog voor oplevering van je product aan de slag gegaan kan worden met ons advies.

We vertellen je niet alleen hoe het ervoor staat met de kwaliteit en veiligheid, maar ook wat de stappen naar verbetering zijn. We gaan de diepte in om te kijken hoe een stuk code gebouwd is. Dit levert belangrijke inzichten op over de kwaliteit, veiligheid en toekomstbestendigheid van het product, wat dus kan zorgen voor flinke verbeteringen op bijvoorbeeld het gebied van schaalbaarheid, onderhoudbaarheid en veiligheid.

Het traject

De volgende onderdelen komen aan bod bij de code review:

  • Overdraagbaarheid (juiste documentatie);
  • Doelarchitectuur checken met werkelijke architectuur (is er vastgehouden aan de architectuur zoals ten doel gesteld?)
  • Architectuur: het in kaart brengen van componenten en architectuur van software (bijv: zijn het microservices of is het een monolitische architectuur). Hoe is er omgegaan met de knelpunten van de architectuur?;
  • Gebruikte technieken (past de taal- en techniekkeuze bij het project of doel?);
  • Complexiteit van code (leesbaarheid, opdeling, scheiding van verantwoordelijkheden en kwaliteit domeinmodel);
    Kwaliteit van documentatie (zowel code documentatie als externe documenten);
  • Kwaliteitsbewaking op code (style checks, automatische checks op achterstallige versies van libraries);
  • Automatische tests en dekkingsgraad;
  • Deployment (bv: is het makkelijk om uit te rollen, wordt er een ontwikkelstraat gebruikt, wordt Docker gebruikt of wordt een cloudplatform gebruikt);
  • Schaalbaarheid (hoe schaalt de applicatie en wat zijn mogelijke bottlenecks?).

Wat het jou oplevert

Code van goede kwaliteit levert lagere kosten op. Software heeft onderhoud nodig die efficiënter en beter gedaan kan worden als de code goed in elkaar steekt. Betere onderhoudbaarheid maakt het makkelijker voor developers onderhoud te plegen en aanpassingen te maken in de code.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen? Neem contact op!

Neem contact op met Marc Grootjen of laat hieronder een bericht achter.