Neurostars - Eaglescience

Neurostars

Virtuele 3D visualisatie van de hersenen

Eaglescience doet mee aan het Eurostars programma het Neurostars project. Eaglescience ontwerpt en ontwikkelt samen met Braincarta, iTZiT, Manzalab, INSERM/ToNIC en UMC Utrecht een Augmented 3D Brain Visualizer.

3D visualisatie

Neurostars combineert verschillende neuroimaging- en scantechnieken tot een interactieve, realistische 3D visualisatie van de binnenkant van het menselijk brein. De visualisaties, die gebruik maken van geavanceerde virtual reality technologie, zijn uniek en zeer relevant voor klinische doeleinden. Samen met de algoritmen voor de data-interpretatie kunnen de softwaredata van verschillende bronnen synchroniseren en deze combineren tot één datamodel als input voor een 3D visualisatie van de binnenkant van individuele breinen. Deze algoritmen herkennen de belangrijkste soorten van het weefsel (bijv. aderen, hersenen, tumor) en patronen. Een modelleerprogramma maakt het 3D model interactief in een virtual reality omgeving, en biedt een intuïtieve gebruikersinterface. De software is een effectief multicultureel hulpmiddel voor het trainen en het maken van gedeelde beslissingen. Een intuïtieve gebruikersinterface wordt ontwikkeld zodat gebruikers kunnen navigeren zonder te verdwalen in het programma.

Het delen van de 3D kennis zal de opleiding van hersenchirurgen en de geneeskundestudenten vergemakkelijken. In de medische zorg zal Neurostars het maken van keuzes versnellen, omdat patiënten de situatie beter kunnen begrijpen. Dit resulteert in een medebeslissingsprocedure en een betere communicatie over de operatie.

3D visualisatie

Bij het Neurostarsproject worden hersenscans omgezet naar een 3D visualisatie. Er worden meerdere scans over elkaar gevisualiseerd. Elke scan heeft een eigen textuur, bijvoorbeeld schedel, huid of hersenweefsel. Om een realistisch beeld te schetsen wordt gebruik gemaakt van belichting waardoor reflecties en schaduwen zichtbaar worden. Hierdoor wordt het levensechter, en wordt het zien van diepte mogelijk.

Het voordeel van de 3D visualisatie is dat je een operatie kunt ‘simuleren’; er kan gegraven worden door de hersenen, waardoor je een tumor kunt detecteren en weghalen. Je kunt bepaalde gebieden aan of uit zetten: bijvoorbeeld de grijze massa van de hersenen uitzetten, waardoor bijvoorbeeld de botstructuren en haarvaatjes zichtbaar worden.

“Eaglescience is energiek en flexibel, en heeft verstand van zaken.”

Team aan het woord

“Neurostars is een leuk project, omdat we werkten voor de eindgebruikers, de neurochirurgen. Hierdoor wisten we precies wat zij wilden, en voelden we ons heel nuttig. We hebben nieuwe technieken gebruikt zoals hersenscan-analyses die veel nieuwe informatie aanleverden en het visualiseren met een 3D-weergave mogelijk maakten. De grote kracht van Neurostars is dat er meerdere scans tegelijk gebruikt kunnen worden, een combinatie van de schedel, de huid en de hersenen. Soortgelijke programma’s laten maar één soort scan zien, dit maakt Neurostars innovatief en uniek.

Omdat het een subsidieproject betreft, is er ook ruimte om tijd te besteden aan dingen die wij interessant vinden om uit te zoeken. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van een onderdeel waarbij we ervoor kunnen zorgen dat alle berekeningen zoveel mogelijk parallel uitgevoerd kunnen worden, waardoor de eindgebruiker, de neurochirurg, minder lang op resultaten hoeft te wachten.

Op dit moment zijn we bezig om te zorgen dat de instellingen zo ingesteld worden in de testapplicatie dat ze als startpunt gebruikt kunnen worden in de VR-applicatie. In de nabije toekomst zullen we het product gaan testen met de neurochirurgen in het UMC Utrecht en herseninstituten in Toulouse. Op de lange termijn zou het product in de markt gezet moeten worden, en kunnen er extra functionaliteiten toegevoegd kunnen worden.” – Bas

Technieken

  • Java
  • Scala i.c.m. Angular
  • Unity: desktopapplicatie

Eurostars, Braincarta, Manzalab & Eaglescience

Het Neurostarts project maakt een deel uit van het Eurostars programma. Eaglescience ontwerpt en ontwikkelt samen met Braincarta en Manzalab deze augmented 3D visualizer. Alle partners hebben medische en visualisatie-ICT achtergronden en zullen onderzoek doen naar de ontwikkeling van dit project.

 

Meer informatie?

Braincarta
Manzalab

INSERM
ToNIC
UMCU

Of neem dan contact op met:

Marc Grootjen
m.grootjen@eaglescience.nl