Eaglescience neemt deel aan Health Deal I-JGZ - Eaglescience
  • 25 april 2019

Eaglescience neemt deel aan Health Deal I-JGZ

Eaglescience neemt deel aan Health Deal I-JGZ

Eaglescience neemt deel aan Health Deal I-JGZ 760 592 Eaglescience

Het gezin centraal stellen. Dat is de sleutel tot een nog gezondere jeugd. De jeugdgezondheidszorg (JGZ) zet kinderen in hun kracht, versterkt het probleemoplossend vermogen van het gezin en is als adviseur altijd dichtbij. Dat kan alleen met de juiste ondersteuning van ouder, kind en professional. Om dat mogelijk te maken, sluiten vandaag 24 partijen afkomstig uit de overheid, kennisinstellingen, jeugdgezondheidszorg, belangenorganisaties en bedrijfsleven, de Health Deal I-JGZ.

Ondersteuning op maat; online en offline

De jeugdgezondheidszorg biedt ondersteuning op maat. Want naast de vaste, fysieke contactmomenten, kunnen ouders op verschillende momenten en manieren hulp krijgen, bijvoorbeeld online. Ouders moeten ook kunnen beschikken over betrouwbare, gepersonaliseerde informatie over de groei en gezondheid van hun kind. Technologie speelt daarin een belangrijke rol. Met apps voor zelfmonitoring, innovaties die inpasbaar zijn in alle digitale dossiers of online oudercoaching om de regie van ouders en jongeren te vergroten. Daarover gaat deze Health Deal.

“Een belangrijke vraag waar we in de jeugdgezondheidszorg voortdurend voor staan is: Lukt het ons om ouders vroeg genoeg en goed genoeg bij te staan bij de opvoeding? Technologie kan daar in helpen, bijvoorbeeld door apps of online coaching. Daarom is het goed dat 23 partijen in de jeugdgezondheidszorg een health deal hebben gesloten om kennis en gegevens van verschillende organisaties samen te brengen en zo innovatie in de jeugdzorg verder op weg te helpen.”

– Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Doel Health Deal I-JGZ

Tot nu toe zijn digitale innovaties in de JGZ erg versnipperd en zijn data niet uitwisselbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld (concurrerende) dataleveranciers van digitale dossiers en verschillende apps. Door het lokale karakter van de JGZ trekken organisaties bovendien hun eigen plan voor de inrichting van de ICT-infrastructuur. Ook ervaart de JGZ veel digitale innovaties als gebruiksonvriendelijk door een gebrek aan personalisatie en sluiten de innovaties niet aan bij hun werkprocessen. Het is daarom belangrijk bestaande digitale innovaties in de JGZ beter op elkaar af te stemmen. Hiermee kunnen zorgverleners de ouders meer betrekken bij de JGZ en kunnen ze gepersonaliseerde ondersteuning bieden. Dat is het doel van de Health Deal I-JGZ.

Testfase I-JGZ

Na een uitgebreide domeinanalyse en inventarisatie van behoeften van ouders en JGZ-professionals gaat een aantal regio’s I-JGZ testen. De wens is om steeds meer partijen te betrekken en uiteindelijk te komen tot een landelijke uitrol.

“We zoeken antwoord op de vraag hoe we technologieën kunnen verbinden en inzetten, zodat ze de gewenste ondersteuning geven. Gezamenlijk moeten we tot een systeem komen dat matcht met verschillende innovaties en kan praten met data van verschillende leveranciers. I-JGZ is een succes wanneer ouders weten waarvoor en hoe ze bij de JGZ kunnen aankloppen: voor een gezonde jeugd, on- en offline”, aldus projectleider Olivier Blanson Henkemans (TNO).

Deelnemers

TNO, NCJ, Health Holland, GGD GHOR, Actiz, Pharos, Opvoeden.nl, CJG Rijnmond, GGD HM, VGGM, JGZ ZHW, GGD Amsterdam, GGD Zuid-Limburg, Zuidzorg, Gino, Topicus, Eaglescience, Inforium, Allegro Sultum, Eljakim, Finalist en VNG.

Meer informatie over de Health Deals vindt u hier.

Bron: website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland