Eaglescience wint Digging for Data Challenge
  • 7 september 2018

Eaglescience wint de Digging for Data Challenge

Eaglescience wint de Digging for Data Challenge

Eaglescience wint de Digging for Data Challenge 577 383 Eaglescience

In juni heeft Eaglescience meegedaan aan de Digging for Data challenge, uitgezet door de provincie Zuid Holland. Binnen het programma Transparante en Open Provincie wil de provincie Zuid-Holland alle data en informatie beschikbaar openstellen voor de buitenwereld.

Digging for Data

Tijdens de Digging for Data app challenge, in het voorjaar van 2018, werden ontwikkelaars uitgedaagd om een uitgewerkt app-idee in te sturen. Het uiteindelijke doel was dat de app een educatieve meerwaarde heeft en dat door middel van het gebruik van de app gebruikers kennis konden maken met de unieke archeologische stukken van de provincie Zuid-Holland, de digitale schatkamer. Op 22 juni 2018 werden 11 teams geselecteerd om hun idee aan de jury te presenteren. De jury bestond uit 4 leden, elk met hun eigen expertisegebied: Jan van Ginkel (directeur van de provincie Zuid-Holland), Chiara Piccoli (archeoloog en onderzoeker aan de Universiteit van Leiden), Inge Riemersma (depotbeheerder bij de provinciale Archeologisch Departement Zuid-Holland) en Breyten Ernsting (ontwikkelaar bij de Open State Foundation).

Archeologica

Archeologica, een idee van Eaglescience Software in samenwerking met de Raboud Universiteit, winnen de pitch. Er is door de provincie Zuid-Holland €20.000 beschikbaar gesteld om de app te ontwikkelen. Het winnende app-idee daagt spelers uit om objecten aan kenmerken te koppelen. Verschillende AI technieken breiden het spel uit waardoor meer gegevens over de objecten kunnen worden verzameld. Deze gegevens zijn nuttig voor experts en onderzoekers in de provincie Zuid-Holland en universiteiten. Begin oktober zal de app worden gelanceerd.

“We hebben onze digitale Indiana Jones gevonden en daar is de provincie trots op!’ – J. Van Ginkel (juryvoorzitter)

Provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland is een rijk archeologisch gebied. Archeologie vertelt veel over de geschiedenis. De provincie wil samen met anderen erfgoed helpen ontdekken, beschermen en zorgen dat iedereen er kennis mee kan maken. Archeologie is daarvan een mooi voorbeeld. Daarom stelt de provincie haar archeologische objecten, zoals Romeinse munten, 3Dschalen en opgravingsdocumentatie, beschikbaar als open data. Hiermee zijn duizenden objecten, afbeeldingen en documenten beschikbaar voor hergebruik.

Begin oktober zal de app worden gelanceerd. Wil je graag meer lezen over de app en de gebruikte technieken? Klik hier voor alle informatie over Archeologica.

Meer informatie:

Provincie Zuid-Holland
Open State