Frankfurter Buchmesse 2016 (in Dutch) - Eaglescience
  • 17 maart 2017

Frankfurter Buchmesse 2016 (in Dutch)

Frankfurter Buchmesse 2016 (in Dutch)

Frankfurter Buchmesse 2016 (in Dutch) 616 441 Eaglescience

Tijdens de Frankfurter Buchmesse van 2016 is project Brainwave naar een volgend level gebracht. Het eerste Brainwave eReader project had als doel de emoties van de individuele lezer te meten. Tijdens de Buchmesse zijn de emoties van een groep lezers tegelijk gemeten terwijl zij luisterden naar “Het Bestand”, door Arnon Grunberg voorgedragen.

“Het Bestand”, een satirisch verhaal dat het huidige online tijdperk hekelt, werd geschreven als experiment waarbij Arnon Grunberg zijn hersenactiviteit tijdens het schrijven liet bijhouden. Bezoekers van de Frankfurter Buchmesse konden nu zelf hun hersenactiviteit en emoties laten meten.

“We onderzoeken hoe feedback van emoties de beleving van lezers kan versterken.”

The Grunberg Lab; emoties van bezoekers werden gemeten terwijl ze het boek lazen. Eaglescience Software B.V.

De applicatie, oorspronkelijk in project Brainwave ontworpen, is verder door ontwikkeld tot een applicatie die in staat is om data van bezoekers te verzamelen en te verwerken. Doel was om te onderzoeken hoe feedback van emoties de beleving van lezers kan versterken.

20 Bezoekers van de Buchmesse kregen allen sensoren voor hersenen (EEG), hart (ECG) en huidgeleiding (EDA) aangebracht. Set up en platform, zoals bij tijdens Polaris at the Amsterdam Dance Event gebruikt, werden nu ook toegepast. Hiermee werden de emoties in real-time gemeten, terwijl zij luisterden naar Arnon Grunberg die “Het Bestand” in het Duits voorlas. In de afgezonderde zaal, het Grunberg Lab, werden de levels van emoties als blijdschap, enthousiasme, opwinding, maar ook boosheid, verdriet en medeleven gemeten. In een vergelijkbare set up zijn ook groepsemoties gemeten terwijl bezoekers nu zelf ” Het Bestand” lazen. Deze data zijn alle verzameld en zullen wetenschappelijk worden onderzocht door TNO.