Serieus gamen voor je werk - Eaglescience
  • 10 maart 2017

Serieus gamen voor je werk

Serieus gamen voor je werk

Serieus gamen voor je werk 1024 624 Eaglescience

Computerspellen spelen om sneller een baan te vinden. Dat is de gedachte achter het nieuw op te richten bedrijf Play2Work, dat in opdracht van de gemeente Amsterdam de jeugdwerkloosheid onder schoolverlaters op mbo-niveau gaat aanpakken via serious gaming.

Het bedrijf dat nu nog in de projectfase zit, maar vanaf april 2017 operationeel moet zijn, bereidt een nieuw platform voor, waar jongeren via diverse spelmodules tal van vaardigheden die belangrijk zijn op de huidige arbeidsmarkt kunnen trainen. Maar ook in contact kunnen komen met potentiële werkgevers. „Het wordt een combinatie tussen een jobboard en bemiddelingsbureau, waarbij werkzoekenden middels een gamestructuur steeds meer inzicht krijgen in de eigen capacititeiten”, legt Max Boodie uit. De oud-topman van detacheerder DPA, die tegenwoordig actief is met de site Banenruil.nl, is een van de drijvende krachten achter Play2Work. „Wij denken bijvoorbeeld aan serious games waarmee jongeren hun sollicitatievaardigheden kunnen trainen, maar ook aan assessmentachtige games die kunnen testen hoe goed hun technische kennis is of communicatie skills zijn. Met die inzichten kunnen zij zich beter presenteren bij toekomstige werkgevers.”

Boodie, de beoogd topman van het nieuwe bedrijf, werkt voor dit project samen met directeur Jan Willem Huisman van gameontwikkelaar IJsfontein en Marc Grootjen van Eagle Science. De drie mannen tekenden vrijdag het eerste contract met de gemeente Amsterdam. In sommige delen van de metropoolregio Amsterdam is de jeugdwerkloosheid opgelopen tot 30%.

Bijna 80% van de schoolverlaters op mbo-niveau heeft moeite om de arbeidsmarkt succesvol te bereiken. „In de praktijk zie je dat veel werkgevers ook niet precies weten wat ze met jonge mbo’ers aanmoeten. Door het grote aanbod van personeel zien ze vaak door de bomen het bos niet meer en kiezen ze maar voor mensen met meer werkervaring of voor hbo’ers. Terwijl dat niet in alle gevallen een gelukkige match blijkt te zijn”, stelt Grootjen. Huisman knikt. „Via diverse game-modules verleiden wij mbo’ers om steeds meer van zichzelf te laten zien. Zodat ook werkgevers beter inzicht krijgen in welke kwaliteiten de kandidaten hebben. Jongeren spelen dus echt voor een job.”

Bron: Telegraaf

Meer informatie: PlaytoWork en Project PlaytoWork